Home
SR
Strefa Rodzica
Powrót

Na tym blogu piszemy: o tym jak to jest być dzieckiem i rodzicem, jak zamiast programować – dobrze wychować, o zdrowiu, o inspiracjach i trendach, które sprawiają, że dzieciństwo jest piękne.
14.05.2015

Pączki bezglutenowe

Przepis na bezglutenowe pączki serowe

serowe

Składniki:
3 jajka (rozmiaru M)
70g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka starta z jednej cytryny
250g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark
250g uniwersalnej mąki bezglutenowej
3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Dodatkowo:
ewentualnie rodzynki lub kawałki jabłek
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać sól i skórkę z cytryny.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać po łyżce sera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dalej miksując, dodać stopniowo do ubitej masy.

Na końcu wmieszać delikatnie ewentualnie rodzynki lub jabłka.
Rozgrzać tłuszcz w dużym garnku lub głębokiej patelni.
Przy pomocy dwóch łyżeczek formować kulki i nakładać od razu na rozgrzany tłuszcz (170- 190°C). Smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
Pączki smakują najlepiej świeże. Smacznego 🙂

Przeczytaj także

×
×